Eiken tafel behandelen voor natuurlijke uitstraling

Eiken tafel behandelen voor natuurlijke uitstraling

Ben je benieuwd of we jou kunnen helpen met onze kennis en vakmanschap? Neem contact met ons op of kom eens langs bij onze showroom. Je kunt zo langs wippen of maak een afspraak zodat je zeker weet dat de koffie klaar staat.

Als de laklaag van de tafel is versleten kunnen er kringen en vlekken in een eiken tafel trekken. Dit is niet zo mooi, maar ook zeker niet erg! Oppervlakkige vlekken kunnen makkelijk uit het hout worden geschuurd.

Een massief eiken tafel heeft als voordeel dat de binnenkant net zo mooi is als de buitenkant. Waar je een tafel van plaatmateriaal na een aantal jaar kan opbranden, kun je een eiken tafel behandelen en weer netjes opknappen en zorgen dat hij er weer uitziet als nieuw. Hoe je de tafel (opnieuw) moet behandelen met een blanke lak lees je hier!

Eiken tafelblad schuren

Om een tafelblad kaal te schuren is een schuurmachine sterk aan te raden. Ook zonder schuurmachine is het kaal schuren van het tafelblad te doen, maar dit zal een stuk meer tijd kosten. Volg de volgende stappen:


Stap 1: Maak het tafelblad schoon

Voordat je begint met opschuren, moet je het tafelblad goed schoonmaken. Verwijder vuil, stof en eventuele vlekken met een schoon, vochtig doek. Laat het tafelblad vervolgens volledig drogen.

Stap 2: Schuur het tafelblad

Begin met het schuren van het tafelblad met fijn schuurpapier en een grove korrel. Als je met de hand gaat schuren, beweeg dan het schuurpapier in de richting van de houtnerven en schuur het hele blad gelijkmatig. Na elke sessie moet je het tafelblad reinigen met een schoon, droog doek en overtollig stof verwijderen.

Stap 3: Verander het schuurpapier

Wanneer je ziet dat het schuurpapier zijn werk heeft gedaan, verander je het naar een fijnere korrel. Ga door met schuren totdat je de krassen van de grove korrel schuurpapier niet meer ziet. Houd er rekening mee dat het aantal stappen dat je moet nemen om het tafelblad op te schuren, afhankelijk is van de dikte van de laklaag en de staat van het hout.

Met een schuurpapier schuur je een laagje van het hout weg, maar met een grove korrel schuurpapier kun je veel krassen veroorzaken.

Waarom niet gelijk beginnen met een fijne korrel?

Het is beter om te beginnen met een grove korrel schuurpapier om snel de dikkere lagen van de lak en de oppervlaktebeschadigingen te verwijderen. Als je direct met een fijnere korrel zou beginnen, zou het schuren langer duren en zou je het risico lopen om het hout te beschadigen. Bovendien is het resultaat beter als je stapsgewijs van grof naar fijn schuurt, omdat dit een egalere en gladdere afwerking oplevert.

In theorie is het mogelijk om een tafelblad netjes te schuren met alleen fijn schuurpapier, maar met alleen fijn schuurpapier zul je uren langer bezig zijn dan wanneer je het opbouwt. Een schuurpapiertje haalt elke keer een klein laagje hout weg en de grove schuurpapiertjes doen dit vele malen efficiënter. Zelf gebruiken wij korrel 80, 180 en 320.

Eiken tafelblad behandelen

Na het schuren is het belangrijk dat er weer een goede beschermlaag op het hout komt. Deze beschermlaag moet de kringen en vlekken weer voorkomen.

Het lakken kan met allerlei verschillende soorten lak die bij een bouwwinkel te halen zijn. Wijzelf lakken de tafels met een matte transparante lak. Deze lak heeft een hoog “vaste stof gehalte”, wat betekent dat er een relatief dikke beschermingslaag overblijft na het drogen. Deze lak is volledig transparant, waardoor de natuurlijke uitstraling van het hout niet verloren gaat.

Het aanbrengen van de lak kan met een roller of een kwast, als het maar egaal over het blad wordt verdeelt. Na de eerste laag zul je even moeten wachten totdat de tafel goed droog is (ongeveer 4 uurtjes), waarna je met een heel fijn schuurpapiertje het blad nog even moet “aaien” (met de hand schuren). Doe dit met de nerf mee, zodat de kleine krasjes niet te zien zijn.

Na het schuren maak je de tafel mooi schoon en kun je de tweede laag aanbrengen. Ook voor de derde laag zul je de tafel moeten voorbereiden als bij de tweede laag.

Na 3 lagen is het tafelblad klaar en goed beschermd! Wacht nog twee weken voordat je de tafel intensief gaat gebruiken, want na twee weken is de lak volledig uitgehard.

Scroll naar boven

VRIJBLIJVENDE OFFERTE