Eiken vloer, visgraat of gewoon recht? - VanSloophout.com

5 maart 2020

Eiken vloer, een visgraat patroon of gewoon recht?

Eiken vloer, visgraat of gewoon recht? – VanSloophout.com

Vloeren zijn de kers op de taart van elke woning en hebben een flinke impact op hoe je huis eruit ziet en aanvoelt. Maar met zoveel opties op de markt, hoe weet je welke vloer het beste bij jou past? Laten we het hebben over een eiken vloer in een visgraat patroon – is dit iets voor jou?

 

In deze blog gaan we dieper in op visgraat vloeren en de voor- en nadelen. Van de visuele boost tot de gemakkelijke onderhoud, we bespreken het allemaal. Aan het einde van deze blog weet je precies of een visgraat vloer iets voor jou is.

 

 

 

 

De visuele aantrekkingskracht van een eiken visgraat vloer

Een houten visgraat vloer kan een opvallende visuele aantrekkingskracht hebben en een stijlvolle touch aan je huis geven. Het unieke patroon van een visgraat vloer creëert visuele diepte en textuur, en is daarom een hele populaire keuze onder huiseigenaren die op zoek zijn naar iets speciaals en opvallends.

 

Als je een huis hebt met een traditioneel interieur, kan een visgraat vloer helpen om een moderne touch te geven aan de ruimte. Aan de andere kant, als je al een moderne woning hebt met strakke lijnen, kan een visgraat vloer helpen om de ruimte wat sfeer en warmte te geven.

 

Een vloer met rechte banen, aan de andere kant, biedt een eenvoudige en verfijnde look. Dit type vloer is geschikt voor moderne en minimalistische interieurs en biedt een stijlvolle, subtiele touch.

 

In beide gevallen is het belangrijk om te overwegen hoe de vloer past bij de stijl en het doel van je woning. Of je nu kiest voor een visgraat vloer of een vloer met rechte banen, de juiste keuze kan bijdragen aan de visuele aantrekkingskracht van je huis en de algehele sfeer en uitstraling versterken.

 

In het kort:

 • Eiken visgraat vloer: Luxe, maar druk. Helemaal in de mode.
 • Rechte eiken vloer: Wordt vaak gezien als gewoontjes, maar is een stuk rustiger.

 

 

Wat is het verschil in kosten?

Zowel een visgraat vloer als een vloer met rechte banen hebben verschillende kostenfactoren die je moet overwegen bij het maken van je keuze.

 

Een visgraat vloer is meestal duurder dan een vloer met rechte banen, vooral als je kiest voor een houten vloer. Het patroon van een visgraat vloer is tijdrovender en ingrijpender om te leggen, waardoor de installatiekosten hoger zijn. Het leggen van een visgraat vloer kost gewoon erg veel tijd.

 

Een vloer met rechte banen is een betaalbarere optie en makkelijker en sneller te installeren dan een visgraat vloer. Het kost minder tijd en arbeid om een vloer met rechte banen te leggen, en de installatiekosten zijn lager.

 

 

Onderhoud en levensduur

Als je de kosten overweegt, is het belangrijk om niet alleen te kijken naar de aankoopprijs, maar ook naar de onderhoudskosten en de levensduur van de vloer. Een vloer die op lange termijn duurzamer is en minder onderhoud nodig heeft, kan op de lange termijn goedkoper uitpakken dan een vloer die op korte termijn goedkoper lijkt, maar snel vervangen moet worden. Dit zou zonde zijn van zo’n prachtige vloer.

 

Een visgraat vloer van eikenhout is bijvoorbeeld duurzaam en vereist weinig onderhoud, maar is duurder in aankoop en installatie. Een vloer met rechte banen van bijvoorbeeld vinyl of laminaat is goedkoper, maar heeft meer onderhoud nodig en een kortere levensduur dan een houten visgraatvloer. Een PVC visgraat vloer is bijvoorbeeld duur om te laten leggen en heeft ook een kortere levensduur dan een eiken vloer.

 

In het kort:

 • Eiken visgraat vloer: Duurder door meer zaagsneden en meer arbeidsuren.
 • Rechte eiken vloer: Goedkoper en sneller te leggen.
 • Vinyl of laminaat vloer: Goedkoper in aanschaf
 • Eiken vloer: Goedkoper op lange termijn

 

 

eiken visgraatvloer bij de keuken

 

 

Parket v.s. massief

Wij bij Weij werken enkel met parketvloeren. Waarom? Dat zal ik even uitleggen!

 

 

Wat is een parketvloer?

Een parketvloer is een vloer dat is gemaakt van hout, maar niet massief is. De onderlaag is vaak een plaatmateriaal en de bovenkant is gemaakt van het mooie hout waar jij voor kiest.

 

 

Wat is een massieve vloer?

Bij een massieve vloer wordt er alleen gewerkt met het mooie hout waar jij voor kiest. De onderkant en de bovenkant van de planken zijn dan gemaakt van dezelfde houtsoort.

 

Een massieve vloer is natuurlijk erg mooi en het is leuk om te zeggen: “Kijk, wij hebben een massieve vloer laten leggen!” Daar houden de voordelen ook gelijk op. Als een vloer eenmaal gelegd is zul je niet meer kunnen zien of er nou een massieve vloer is of een parketvloer neer is gelegd.

 

Zoals iedereen weet: hout werkt. Niet iedereen weet waarom en hoe, maar voor het leggen van een eikenhouten vloer is het wel handig om te weten. Hout werkt namelijk vooral door schommelingen in warmte en luchtvochtigheid. Het hout zal dus krimpen of uitzetten en vooral bij een vloerverwarming is dit een “probleem”.

 

Massief hout kan hier slecht tegen, maar parket bestaat uit verschillende lagen waarbij de houtnerven steeds een kwartslag worden gedraaid. Hierdoor is de werking van het hout tot wel 100% minder! Bij een massief houten vloer heb je dus risico op grote kieren en hoogteverschillen, maar een parketvloer heeft hier bijna geen last van.

 

 

Massieve vloer in visgraat motief

Het massieve hout werkt dus. Dit zorgt soms voor kieren en hoogteverschillen. Bij een visgraat vloer heb je heel veel randjes en zijkantjes waar er de mogelijkheid is dat het hout niet meer helemaal aansluit. Bij een rechte vloer is deze kans minder groot.

 

Het is dus raadzaam om een visgraat parket vloer te leggen.

 

In het kort:

 • Parketvloer: Werkt minder en zorgt dus voor minder kieren.
 • Massieve vloer: Krimpt en zet uit waardoor de vloer niet altijd mooi strak blijft.

 

 

rechte eiken vloer

 

 

Onderhoud van een eiken vloer

Gelijk bij aankoop of net na het leggen van de vloer is het aan te raden om het te behandelen met olie. Vooral de eerste keer zal het parket veel olie opzuigen, dit is alleen maar goed! De olie komt in de poriën van het eikenhout, waardoor het wordt beschermd tegen vocht en vuil.

 

Ook ná het leggen heeft de vloer liefde nodig. Wat je het meeste moet doen is stofzuigen. Zand is de natuurlijke vijand van parket en zijn olie, omdat het werkt als schuurpapier wanneer je eroverheen loopt (schuurpapier heet ook sanding paper in het engels). Hoe minder zand er op de vloer ligt, hoe langer de vloer dus mee zal gaan.

 

Zo nu en dan moet er ook worden gedweild. Let erop dat je natuurzeep gebruikt zodat je het laagje olie niet beschadigd. Zorg er ook voor dat je dweil wel vochtig is, maar geen plassen water achterlaat. Als er wel water op het parket blijft liggen is het mogelijk dat de olie los wordt geweekt en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

 

Om de olie goed te houden adviseren wij om 1 of 2 keer per jaar de vloer te behandelen met onderhoudsolie (gebruik geen auto onderhoudsolie). Zo zorg je ervoor dat het hout onder de beschermingslaag mooi blijft! De onderhoudsolie kun je gewoon halen bij bouwmarkten.

 

 

Zelf een eiken vloer in huis

Wil je zelf graag een eiken vloer in je huis laten leggen? Of wil je het graag zelf leggen, maar heb je het hout nog nodig? Neem dan contact met ons op, dan kunnen we kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen!


 • Maatwerk meubels
 • Persoonlijk contact
 • Showroom/werkplaats Rucphen
 • Online tracking systeem
 • Duurzaamheid voorop
 • Groothandel hout

Onze showroom is vandaag geopend