|
Gratis levering binnen 30 km vanaf Rucphen
|
Eiken visgraat vloer; de tijdloze keuze

Eiken visgraat vloer; de tijdloze keuze

Ben je benieuwd of we jou kunnen helpen met onze kennis en vakmanschap? Neem contact met ons op of kom eens langs bij onze showroom. Je kunt zo langs wippen of maak een afspraak zodat je zeker weet dat de koffie klaar staat.

Vloeren spelen een cruciale rol in de uitstraling en sfeer van je woning. Er zijn nu zoveel opties op de markt, hoe weet je nu welke vloer je moet kiezen? In deze blog gaan we het hebben over een eiken vloer met een visgraat patroon. Misschien is dit iets voor jou? In deze blog bespreken we uitgebreid de voor- en nadelen van visgraat vloeren en helpen we je beslissen of dit de perfecte keuze voor jou is. 

De visuele kracht van een eiken visgraat vloer

Een eiken visgraat vloer heeft een opvallende visuele aantrekkingskracht. En voegt een stijlvolle touch toe aan je huis. Het unieke patroon van een visgraat vloer creëert diepte en textuur. Dit is daarom een populaire keuze onder huiseigenaren die iets speciaals en opvallends willen. 

Of je nu een huis hebt die een moderne twist nodig heeft, of een modern huis met strakke lijnen dat warmte en sfeer kan gebruiken, een visgraat vloer kan de perfecte aanvulling voor jouw huis zijn. 

Een rechte vloer biedt een eenvoudige en verfijnde uitstraling. Dit type vloer past goed bij moderne en minimalistische interieurs en voegt stijlvolle, subtiele touch toe. 

Het is in beide gevallen van belang om te overwegen hoe de vloer past bij de stijl van je woning. Of je nu kiest voor een visgraat vloer of een vloer met rechte banen, de juiste keuze kan de visuele aantrekkingskracht van je huis versterken. 

Kostenplaatje

De visgraat vloer en de rechte banen hebben verschillende kostenfactoren. Deze moet je overwegen bij het maken van een keuze. 

Wat betreft de visgraat vloer, deze is meestal duurder dan een vloer met rechte banen, vooral als je kiest voor een houten vloer. Dit komt doordat het leggen van een visgraat vloer meer tijd nodig heeft en meer vakmanschap. Hierdoor zijn de installatiekosten hoger. De rechte banen vloer is daarentegen een betaalbaardere optie en sneller te installeren. 

Onderhoud en levensduur

Bij het kiezen van de juiste vloer is het belangrijk om niet alleen naar de aankoopprijs te kijken, maar ook naar het onderhoud en de levensduur. Een vloer die op lange termijn duurzamer en minder onderhoud nodig heeft, kan op lange termijn goedkoper uitpakken dan een vloer die op korte termijn goedkoper lijkt, maar snel moet worden vervangen. 

Een eiken visgraat vloer is duurzaam en vereist weinig onderhoud, maar is duurder in aanschaf en installatie. Vinyl of laminaat, rechte banen vloer, zijn in aanschaf goedkoper, maar hebben meer onderhoud nodig en hebben een kortere levensduur.

Parket versus massief

Bij Weij Maatwerk & Interieur zijn we gespecialiseerd in het leggen van parketvloeren. Waarom geven we de voorkeur aan het parket? Ik zal het uitleggen! 

Wat is een parketvloer?

Een parketvloer is een houten vloer, maar niet massief. Het bestaat meestal uit verschillende lagen, waarbij de onderlaag vaak een plaatmateriaal is en de bovenste laag bestaat uit het prachtige hout dat je hebt gekozen.

Wat is een massieve vloer? 

Bij een massieve vloer wordt er alleen gebruikgemaakt van het hout waar jij voor hebt gekozen. Zowel de onderkant als de bovenkant en het midden van de planken zijn gemaakt van dezelfde houtsoort. 

Een massieve vloer is zeker mooi, maar daar houden de voordelen ook gelijk op. Als de massieve vloer is gelegd, kan je niet meer zien of het een massieve of parketvloer is. 

Zoals algemeen bekend, hout werkt. Niet iedereen weet echter waarom en hoe het werkt, maar het is handig om te weten bij het leggen van een eikenhouten vloer. Hout reageert voornamelijk op schommelingen van temperatuur en luchtvochtigheid. Het hout zal dus krimpen of uitzetten. Vooral als je vloerverwarming hebt moet je hier goed over nadenken.

Massief hout is hier gevoeliger voor, maar het parket bestaat uit verschillende lagen waarbij de houtnerven telkens een kwartslag worden gedraaid. Hierdoor wordt de werking van het hout tot wel 100% verminderd. Bij een massieve houten vloer loop je dus het risico op grote kieren en hoogteverschillen, terwijl een parketvloer hier vrijwel geen last van heeft. 

Massieve vloeren in visgraat patroon

Het werken van massief hout kan soms resulteren in kieren en hoogteverschillen. Bij een visgraat vloer zijn er talloze randjes en zijkanten waar het hout mogelijk niet perfect op elkaar aansluit. Bij een rechte vloer is dat risico veel kleiner.

Het is dus raadzaam om te kiezen voor een visgraat parketvloer.

Onderhoud van eiken vloer

Een eiken vloer is een prachtige toevoeging aan je huis, maar het vereist ook regelmatig onderhoud om de natuurlijke schoonheid en duurzaamheid te behouden. Hier zijn enkele handige tips om je eiken vloer in optimale staat te houden:

Behandel de vloer met olie: Direct na de aankoop of na het leggen van de vloer is het raadzaam om deze te behandelen met olie. Tijdens de eerste behandeling zal het eikenhout veel olie opnemen, wat essentieel is voor het beschermen tegen vocht en vuil.

Regelmatig stofzuigen: Zand en vuil kunnen de beschermende olielaag van je eiken vloer beschadigen. Stofzuig regelmatig om zand en vuil te verwijderen. Zand fungeert als schuurpapier en kan krassen veroorzaken wanneer erover gelopen wordt.

Voorzichtig dweilen: Zo nu en dan is het nodig om je vloer te dweilen. Gebruik hierbij natuurzeep om de olielaag niet te beschadigen. Zorg ervoor dat de dweil vochtig is, maar geen plassen water achterlaat. Water dat op het parket blijft liggen kan de olie losweken, wat je wilt vermijden.

Jaarlijkse onderhoudsbehandeling: Om de beschermende olielaag in optimale conditie te houden, wordt geadviseerd om de vloer één of twee keer per jaar te behandelen met onderhoudsolie. Let op dat je specifieke onderhoudsolie voor houten vloeren gebruikt en geen auto-onderhoudsolie. Deze onderhoudsolie is verkrijgbaar bij bouwmarkten.

Door regelmatig onderhoud en aandacht te besteden aan je eiken vloer, kun je ervoor zorgen dat deze zijn prachtige uitstraling behoudt en lang meegaat. Met de juiste zorg zal je vloer een tijdloze toevoeging zijn aan je interieur.

Scroll naar boven

VRIJBLIJVENDE OFFERTE

INFORMATIE

Kunnen we je verder helpen?

Kun je alles vinden op de website? Omdat we alles op maat maken kunnen we niet alles laten zien. Vaak is persoonlijk contact daarom een stuk makkelijker en sneller voor jou. Kom eens langs in onze showroom of stuur ons een appje!