Het onderhoud van je houten meubel - Van Sloophout.com
9 augustus 2018

Het onderhoud van je houten meubel

 

Hout is een product waar je veel mee kan. Het is uitstekend materiaal om bijvoorbeeld een tafel mee te maken. Ook andere meubels kunnen gemaakt worden van hout. Maar het is belangrijk dat het meubel juist behandeld wordt. Want wat kan je meubel wel en wat kan het niet hebben? Hieronder laten wij jou weten wat je kunt doen om je meubel juist te onderhouden. Zo blijft je meubel in ideale conditie.

 

 

Behandeling

Uw meubel is door ons zorgvuldig gemaakt. Zo is het na zagen, geschuurd (eventueel geborsteld) en afgelakt met een blanke lak. De matte lak is 3 laags aangebracht, wat betekend dat het meubel nu waterafstotend is en gladder vanwege het tussendoor opschuren. Ook beschermt de lak gedeeltelijk tegen krassen en kringen. Echter dient de tafel wel goedverzorgd te worden, in de zin dat er niet te lang vuil of vloeistof op blijft liggen. Dit kan namelijk in het hout kruipen waardoor het hout kan gaan rotten.

Als u bij ons een meubel koopt kunt u kiezen uit verschillende afwerkingen. Zo kunt u kiezen voor:

 

Matte lak, ook kunt u hieronder een kleur laten aanbrengen door middel van impregneer. De impregneer heeft uit zich eigen een lichte bescherming. Maar of het hout nu onbehandeld is of geïmpregneerd, wij zetten daar vervolgens altijd 3 lagen matte lak overheen. Lak is waterafstotend, Dit betekend niet dat er lange tijd vocht of vuil op kan liggen. De lak ademt om het hout te laten werken. Daardoor kan na langere tijd vocht of vuil de lak beschadigen en in het hout trekken.

 

Of,

 

Hardwax olie, dit is een olie in plaats van lak. De olie wordt royaal aangebracht op het meubel. Na enige tijd is deze in getrokken en dan kan hij uitgeboend worden. Olie zorgt voor een warmere en beetje natte look. Het gevoel van  olie is ook wat zachter. Olie is ook waterafstotende afwerking, maar minder goed als lak, dit betekend dat vocht of vuil zo snel mogelijk verwijdert moeten worden.

 

Werking

Hout is een natuurlijk product. Door de structuur van hout is het porreus. Dit betekend dat het makkelijk gaat werken. Werken betekend dat het hout krimt en uitzet. Wij adviseren als u bijvoorbeeld een tafel wilt plaatsen dat, de temperatuur van de ruimte tussen de 15 en 21 graden celcius blijft, en dat, de luchtvogtiheid van de ruimte tussen de 40 en 60 procent is. Als het koud wordt zal de tafel krimpen en ook als de luchtvochtigheid te laag is. Als de luchtvochtigheid langere tijd te laag is kunnen er scheuren ontstaan in het hout. Ook als de temperatuur te hoog is kan de tafel gaan scheuren of kromtrekken. Daarom adviseren wij de tafel niet te plaatsen in een ruimte waar de temperatuur veel wisselt of er een hoog vochtgehalte is.

 

 

Onderhoud

De afwerkingen zorgen ervoor dat het meubel beschermt is tegen vocht en vuil. Toch kunnen er altijd vlekken of krassen ontstaan. Door bijvoorbeeld natte glazen of warme producten. Ook door lang gebruik en overmatig poetsen zouden er doffe plekken kunnen ontstaan. Mocht dit gebeuren kan je het nogmaals behandelen. Voor Matte lak hebben wij een aftercare set. Hiermee kan je je tafel nieuw leven in blazen.

Mocht het nou te erg zijn dan kan je er voor kiezen het meubel op te schuren en helemaal opnieuw te behandelen.

 

 

Een aantal tips

Gebruik bij glazen altijd een onderzetter, het is een kleine moeite en vermindert de kans op kringen.

Ook moet je oppassen met warme objecten, hierdoor wordt de laag sneller aangetast. Bijvoorbeeld een onderzetter is vaak al voldoende om je meubel te beschermen.

Mocht er toch iets op je meubel belanden. Probeer het dan zo snel mogelijk met een vochtige of droge doek af te doen. Het liefst een niet pluizende.

 

 

Wat wel en niet te doen?

Zoals hierboven al benoemd is het altijd mogelijk dat er zich onverhoopt vlekken, krassen of kringen opdoen. Wanneer dit het geval is dient men de volgende volgorde te hanteren

Probeer het weg te krijgen door middel van een (vochtige) doek (bij voorkeur ook pluisvrij);

Schuur de tafel met de nerf mee en breng opnieuw de behandeling van de tafel aan (gehele tafel). Het is namelijk altijd mogelijk om een extra blik met hardwax of blanke lak te krijgen.

 

 

Wat dient er absoluut niet gedaan te worden?

  • De tafel schoonmaken met (bijtende) schoonmaakmiddelen, hierdoor kan de beschermingslaag afnemen en de tafel kan gaan verkleuren;
  • Een extra beits aanbrengen op een gelakte tafel. De beitslaag zal dan namelijk op de blank gelakte tafel blijven liggen. Het kan namelijk door de reeds aangebrachte laag niet in het hout intrekken.

 

 

Ten slotte

 

Hout is een natuurproduct, wat wil zeggen dat het ook mogelijk is dat het kan gaan verkleuren. Dit is het geval wanneer het meubel veel blootgesteld word aan zonlicht of simpelweg door veroudering. Hout is een prachtig product waar u bij de juiste behandeling jarenlang plezier van kan hebben. Door de tafel netjes en zorgvuldig te onderhouden kunt u hiervoor zorgen. Maar bent u nog steeds niet helemaal gerust, dan zijn er nog een aantal dingen die gerust kunnen stellen:

Als u een mat gelakt meubel heeft dan kan je met een aftercare set de afwerking verversen.

Bij een geoliede zou je er ook een nieuwe laag er overeen zetten.

Mocht het toch niet voldoende zijn kan je het meubel helemaal schuren en opnieuw behandelen

 

 

Wanneer het gaat om zaken die zich binnen een aantal weken/maanden voordoen, zoals kromtrekken van het hout of scheuren, neem direct contact met ons op.

Wij doen er alles aan om u zo lang mogelijk plezier van uw tafel te geven!


  • Maatwerk meubels
  • Persoonlijk contact
  • Showroom/werkplaats Rucphen
  • Online tracking systeem
  • Duurzaamheid voorop
  • Groothandel hout

Onze showroom is vandaag gesloten