Industriële tafel op maat - Weijbv.nl

23 juni 2021

Industriële tafel op maat

Industrieel, een stijl die alweer een tijdje meegaat en ook niet zo snel meer zal verdwijnen. Deze stijl is dan ook vrij makkelijk te realiseren en een industriële tafel helpt je al een goed eind op weg. Door rauwe en onafgewerkte materialen te gebruiken kun je zelf zorgen voor een industriële uitstraling.

Voor een industrieel interieur kun je een industriële tafel dus goed gebruiken. Deze tafels zijn vaak gemaakt van oud eiken of juist nieuw eiken met een boostamrand. Wat de tafel écht de juiste look geeft is het stalen onderstel wat vaak gebruikt wordt. Dit onderstel kan behandeld worden met blanke lak, waardoor de rauwe uitstraling behouden blijft.

Industriële tafel met…

De industriële look kun je op veel manieren geven aan een tafel. Een paar van de meest voorkomende industriële accenten zijn een stalen frame of/en een eiken blad.

Industriële tafel met stalen frame

Het stalen frame is vaak wat een tafel de industriële look geeft. Het rauwe staal in combinatie met het robuuste hout zorgt voor de fabrieksstijl uit 20e eeuw. Door het gebruik van een zwart onderstel, een bruin houten blad en een aparte afwerking vallen deze tafels bij iedereen in de smaak.

Industriële tafel met eiken blad

Een eiken blad is er in allerlei soorten en maten. De tafels die je vaak ziet terugkomen zijn gemaakt van nieuw eiken welke helemaal strak af te werken is. Toch is er eikenhout waarmee je een supermooi robuust blad van kan maken.

De beste manier is door oud eiken te gebruiken. Dit eikenhout komt uit oude schuren, oude treinwagons of andere bouwwerken waar eikenhout gebruikt is. Dit hout is soms wel 100 jaar oud en is door de jaren heen steeds robuuster geworden. Door de hoge kwaliteit van het hout kunnen de oude balken of planken nog eens decennia lang mee!

Bij Weij Maatwerk & Interieur maken we de tafels helemaal op maat. Het robuuste hout hebben we op voorraad liggen, dus het volledige proces gebeurt bij onszelf in de loods. Mocht je graag een keer willen zien van welk hout de robuuste tafels gemaakt worden, kom dan eens langs! Dan kunnen we gelijk jouw industriële tafel samenstellen of bespreken.

Industriële tafel met wielen

Industriële tafels zijn vaak niet licht. De materialen die worden gebruikt zijn meestal staal en massief hout waarmee je al snel aan een flink gewicht komt. Een tafel op wielen is daarom een goede uitkomst als je de tafel vaak wil gaan verplaatsen. Daarbij geeft het ook nog eens een extra bijzondere look aan de industriële tafel.

De grote boomstamtafel hieronder is een goed voorbeeld van een industriële tafel met wielen. Alle wieltjes kun je op de rem zetten, waardoor de tafel toch mooi stabiel staat als je eraan gaat zitten.

industriële tafel op wielen

Tafel voor buiten

Ook voor buiten is eikenhout een goede houtsoort om te gebruiken, maar er zijn ook andere houtsoorten zoals douglas hout. Het verschil tussen een buitentafel en een binnentafel is dat het hout niet aan elkaar kan worden gelijmd en het staal moet beter beschermd worden tegen de weersomstandigheden.

Waarom kan het hout buiten niet verlijmd worden?

Als het hout buiten staat heeft het te maken met grote verschillen in luchtvochtigheid en temperatuur. Twee factoren die zorgen dat het hout uitzet en krimpt. Het hout werkt dus meer wanneer het buiten staat dan wanneer het binnen in een gecontroleerd klimaat staat.

Niet elke plank zet even snel uit. Wanneer deze planken zijn verlijmd zijn is er een grote kans dat het complete blad krom trekt of scheurt. Iets wat je niet wilt hebben. Om deze reden houden we bij een buitentafel altijd een kiertje open tussen de planken of balken.

Behandeling van het stalen onderstel

Om garantie te kunnen geven op een onderstel is het belangrijk dat deze wordt gegalvaniseerd. Er komt dan een beschermende jas om het staal heen, waardoor er geen roestvorming ontstaat. Na het galvaniseren is het complete onderstel zilver. Daarom spuiten we het onderstel nog met een lak, tenzij je de zilvere uitstraling mooi vindt natuurlijk!

Het is niet per sé nodig om het onderstel te laten verzinken. Misschien vind je het juist wel mooi dat er een roest laagje op het staal zit. Wel is het zo dat we zonder bescherming van het staal geen lange levensduur kunnen garanderen. Mocht je hier vragen over hebben, dan zijn we natuurlijk bereikbaar. Je kunt ook eens langskomen om de mogelijkheden te bespreken!

Industriële tafels ter inspiratie


  • Maatwerk meubels
  • Persoonlijk contact
  • Showroom/werkplaats Rucphen
  • Online tracking systeem
  • Duurzaamheid voorop
  • Groothandel hout

Onze showroom is vandaag gesloten