Nooit meer last van houtworm met vansloophout.com
24 mei 2018

Nooit meer last van houtworm dankzij Weij

Wat is houtworm?

Houtworm is een verzamelnaam voor verschillende in hout levende insectenlarven.
De meest voorkomende houtworm is de larven van de Boktor.
Deze insecten kunnen grote schade aanrichten aan uw houten meubels, vloer of overkapping. Dit omdat de houtwormkever haar eitjes legt in het hout.

 

Wanneer de eitjes uitkomen eten de larve zich een weg naar buiten en tasten hiermee het hout aan. Dit kan wel drie tot vijf jaar duren! Pas aan het eind van deze periode als de larven naar buiten komen kunt u gaatjes zien ontstaan. Als u deze gaatjes ziet ontstaan hebben de larve al grote schade aangericht aan het hout en is de kans groot dat het hout vervangen moet worden.

 

Hoe kunt u houtworm herkennen?

Als u last heeft van de larven kunt u dat herkennen aan de volgende symptomen;
• U ziet kleine gaatjes ontstaan in het hout.
• Er zijn af en toe witte wormpjes te zien rondom het hout.
• Er ontstaan kleine hoopjes zaagsel rondom het hout.
• U ziet opvallend veel kevers en torren te zien in de buurt van het hout.

 

Houtworm ontdekt, wat nu?!

Als u heeft ontdekt dat u last heeft van houtworm kunt u deze laten bestrijden door een professioneel bedrijf. U kunt ook zelf aan de slag gaan met bestrijden.

 

Als u zelf aan de slag gaat moet u de gaatjes die de houtwormen hebben gemaakt bespuiten of bestrijken met een chemisch bestrijdingsmiddel zoals ‘Perfacts’ of ‘Embasol’.
Deze producten zijn online te bestellen of te koop in de bouwmarkt.

 

Voordat u het hout met het houtwormmiddel behandelt moet u eerst de aanwezige beits verf of waslagen van de tafel verwijderen. Eerst haal je het stof, vuil en boormeel er af. Om boorgangen beter zichtbaar te maken kunt u met een verfkrabber voorzichtig de boorgangen open krabben. Daarna kunt u de gangen borstelen zodat ook dat boormeel weg is.

 

Als u de gangen heeft blootgelegd brengt u het houtwormmiddel met een lage drukspuit met grove druppel aan of u smeer het uit over de gaatjes met een kwastje. Let er wel op dat u de tafel behandeld in een ruimte met goede ventilatie of buiten.

 

Maar deze middelen kunnen niet de schade die de houtwormen al hebben aangericht wegnemen. Voorkomen is altijd beter dan genezen!

 

Nooit meer last van houtworm met Weij.

Maar hoe kunt u houtworm voorkomen? Het belangrijkste voor het voorkomen van houtworm is de keuze van de juiste hout.

 

Bij Weij adviseren we als het hout voor buiten bestemd is altijd om Douglas hout te gebruiken. Deze houtsoort is van nature zeer geschikt voor buiten. Dit omdat het hout niet schimmelt, en daardoor zal het hout niet gaan rotten. Deze eigenschap zorgt ervoor dat het hout van nature minder aantrekkelijk is voor houtwormen.

 

Wilt u er helemaal zeker van zijn dat het hout beschermd is tegen houtworm, dan kunt u het hout zelf behandelen met boenwas, biets, verf, lak, vernis of olie, of u kunt ervoor kiezen om het hout door ons laten behandelen met een olie of lak.

 

Heeft u nog vragen? Neem eens een kijkje op onze website, of kom gezellig eens bij ons langs! 


  • Maatwerk meubels
  • Persoonlijk contact
  • Showroom/werkplaats Rucphen
  • Online tracking systeem
  • Duurzaamheid voorop
  • Groothandel hout

Onze showroom is vandaag geopend