Salontafel rond van eikenhout

Salontafel rond van eikenhout

Ben je benieuwd of we jou kunnen helpen met onze kennis en vakmanschap? Neem contact met ons op of kom eens langs bij onze showroom. Je kunt zo langs wippen of maak een afspraak zodat je zeker weet dat de koffie klaar staat.

Om maar met de deur in huis te vallen: een salontafel rond met een eikenhouten blad geeft sfeer en gezelligheid, maar heeft ook een aantal negatieve punten. Het is natuurlijk al een tijdje een trend om de vierkante of rechthoekige tafels de deur uit te doen, maar nog steeds geven ronde salontafels een hele andere sfeer dan strakke meubels. Door de speelsere lijnen voelt de ruimte open aan. Ben je nog een beetje aan het oriënteren? Dan vind je hier zeker informatie die jou kan helpen met het kiezen tussen een ronde of een vierkante salontafel!

Voor- en nadelen van een ronde salontafel

De voor- en nadelen zijn natuurlijk erg belangrijk bij het maken van een keuze. Natuurlijk kun je jezelf wel een beetje voorstellen wat handig is en wat niet zo handig is, maar hieronder vind je een kort lijstje met de belangrijkste voor- en nadelen van een salontafel rond.

Nadelen

De voordelen zijn het fijnst om te lezen, maar de nadelen zijn vaak belangrijker bij het besluit. Deze keer begin ik dan maar met de wat negatievere kanten.

Een salontafel rond gebruikt, in tegenstelling tot een vierkante salontafel, niet het optimale oppervlak. Dat wil zeggen dat een ronde tafel van 1 meter bij 1 meter kleiner is dan een vierkante tafel met dezelfde afmetingen. Het is misschien makkelijker uit te leggen met een voorbeeldje erbij.

Hierboven heb ik even snel twee tafels getekend. Links staat vanzelfsprekend de vierkante tafel en rechts de ronde. Bij de ronde tafel zie je vier grote zwarte vlakken. Deze ruimtes kunnen bijna niet gebruikt worden door andere meubels en je kunt hier natuurlijk ook niks op de salontafel zetten. Eigenlijk zijn het dus stukjes loze ruimte.

Het tweede nadeel kan worden uitgelegd met hetzelfde plaatje en dat is: meer houtafval bij het maken van de salontafel. Ronde tafels worden net als de vierkante salontafels gemaakt van rechte planken. Voor een ronde tafel moet dus eerst een vierkante tafel gemaakt worden en daarna wordt hij pas rond gezaagd. Dit geeft veel meer afval én het kost meer tijd.

Het derde nadeel van een salontafel rond: de kosten. Het kost dus meer tijd om een ronde tafel te maken en er is net zoveel hout voor nodig. Nergens een mogelijkheid om geld te besparen ten opzichte van een vierkante tafel dus! De verschillen in kosten zijn niet gigantisch, maar het is wel handig om ervan op de hoogte te zijn.

Voordelen

Is er dan helemaal niets goed aan een ronde salontafel? Gelukkig wel!

Veel ruimtes zijn opgebouwd uit vierkante en rechthoekige meubels. De bank heeft rechte kanten, de vloerkleden hebben vaak rechte kanten en de ruimte zelf is ook vaak helemaal recht. Een ronde salontafel geeft hierin een mooi contrast. Eens wat anders dan rechttoe rechtaan. Een ronde tafel oogt speels en gezellig. Zodra je de ruimte binnenkomt zal de tafel er dan ook dankzij het contrast gelijk uitspringen. Een echte eyecatcher!

Daarbij heeft een ronde tafel geen scherpe punten, het gevaar voor ieder kind. Dit neemt natuurlijk niet weg dat het vallen op de rand of het lopen tegen de tafel nog steeds pijnlijk is, maar de gevaarlijkste punten zijn bij een ronde tafel nergens te bekennen.

Een ronde eettafel heeft dus zijn eigen positieve en negatieve eigenschappen.

Is eikenhout geschikt?

Eikenhout is geschikt voor buiten, binnen, stoelen, kasten, eettafels en dus ook voor salontafels. Het hout is erg hard en duurzaam, maar tegelijkertijd goed te bewerkten en te behandelen. Het kost natuurlijk wat meer tijd om een tafelblad rond te maken, maar met eikenhout is het goed te doen.

Op een salontafel wordt ook wel eens wat gemorst, is dit erg? Zolang je er gelijk een doekje pakt om het schoon te maken niet. Het hout bewerken wij vaak met een onzichtbare beschermingsslaag, waardoor het niet gelijk in het hout trekt, maar je moet het er natuurlijk niet te lang op laten liggen! Onderzetters zijn ook nog steeds aan te raden, maar bij gewoon gebruik zullen er niet zo snel kringen ontstaan. Als het blad wel kringen begint te krijgen, dan kun je met een simpele schuurmachine en een potje lak of olie de tafel binnen een mum van tijd zo goed als nieuw krijgen.

Naast eikenhout hebben we nog veel meer houtsoorten waarvan we tafels kunnen maken.

Een salontafel van hout en staal

Voor een interieurarchitect is het fijn om te weten dat ze voor al het houten en stalen maatwerk aan het goede adres zijn bij Weij. Dankzij eigen meubelmakers, lassers en de juiste apparaten kunnen we bijna alles op maat maken. Stalen schuifdeuren en houten tv-meubelen verlaten elke dag de werkplaats op weg naar hun definitieve bestemming. Een salontafel van hout en staal is hierdoor geen probleem. Het voordeel van de hout-staal combinatie is dat het in bijna elk interieur past. Een industriële look is snel gecreëerd, maar ook strakke meubelen zien er mooi uit.

Ben je eruit? Of heb je juist geen idee meer wat je nou graag wilt hebben? Neem dan contact met ons op en wij helpen je!

Scroll naar boven

VRIJBLIJVENDE OFFERTE