Eigen tuintafel maken met stalen poten

Eigen tuintafel maken met stalen poten

Ben je benieuwd of we jou kunnen helpen met onze kennis en vakmanschap? Neem contact met ons op of kom eens langs bij onze showroom. Je kunt zo langs wippen of maak een afspraak zodat je zeker weet dat de koffie klaar staat.

De lekkerste tijd van het jaar; zon, lekker weer en buiten genieten. Als je dit leest is de kans groot dat jouw tuintafel aan vervanging toe is, maar geen paniek! Wij hebben nagedacht over buitentafels met de hoogst mogelijke prijs-kwaliteit verhouding. Daaruit is gekomen: een picknicktafel van duurzaam staal én duurzaam hout, een industriële picknicktafel dus!

Waar we vooral niet op in wilden leveren is de kwaliteit en hier zijn dan ook geen compromissen gesloten. Sterker nog: de kwaliteit is super hoog. Dankzij een extra behandelingsproces voor het stalen frame (thermisch verzinken) zal het staal niet gaan roesten. Je kunt dus decennia lang zorgeloos genieten van jouw eigengemaakte (of zelf gemonteerde) picknicktafel.

Wat heb je nodig?

Het maken van een eigen tuintafel hoeft niet moeilijk te zijn. Als je kiest voor een kant en klaar stalen frame of stalen poten kun je vaak hier de planken makkelijk op vast schroeven.

Materiaal dat je nodig hebt:

  • Stalen poten: Je kunt kiezen tussen standaard stalen poten zoals ene X-poot of U-poot, maar je kunt ook gaan voor picknicktafelstijl poten.
  • Houten balken of planken: Zorg ervoor dat het hout minimaal 3 cm dik is en geschikt is voor buitengebruik. Je kunt kiezen voor verschillende houtsoorten, maar wij maken ze vaak van douglas hout.
  • RVS schroeven: Gebruik RVS schroeven zodat ze lang meegaan
  • Beits: Om het hout te beschermen tegen weersinvloeden en een mooie afwerking te geven.

Gereedschap dat je nodig hebt:

  • Afkortzaag (of een andere zaag): Hiermee kun je de houten planken op maat zagen.
  • Schroefmachine: Voor het vastschroeven van de planken.
  • Kwast: Om de beits aan te brengen.

Stap 1: Hoeveel hout heb je nodig

Meet de bovenkant van het frame, vaak is dit 90cm breed. Deel dit door de breedte van de planken of balken die je gaat gebruiken. Zo weet je hoeveel planken of balken je naast elkaar nodig hebt om de juiste breedte te krijgen.

Stap 2: Hout op maat zagen

Zaag de planken of balken op maat. Vaak kun je de tafel zo maken dat je niet in de lengte hoeft te zagen. Je hoeft dan alleen het hout af te korten. Het makkelijkste kun je dit doen met een afkortzaag, maar ook met andere zagen krijg je de taak gedaan.

Als je hebt gekozen voor een picknickbank, dan heb je natuurlijk ook nog planken en balken nodig voor de zittingen. Vergeet deze niet af te korten.

Voor een langere tafel heb je klampen nodig om het hout goed bij elkaar te houden. Klampen zijn stukjes hout die je over de breedte van het blad aanbrengt met schroeven. Dit doe je aan de onderkant van de tafel zodat ze niet te zien zijn.

Stap 3: Hout beitsen

Omdat je er na het monteren niet meer zo makkelijk bij komt, kun je het hout het beste nu beitsen. Je kunt ze op schragen leggen om er beter bij te kunnen. Zorg dat alle 6 de kanten mooi gebeitst zijn.

Stap 4: Hout monteren met schroeven

Met RVS schroeven kun je het hout aan de stalen poten vast schroeven. In de stalen poten zijn hier speciale gaten voor gemaakt in stalen profielen. Zorg ervoor dat je het hout mooi verdeelt en dat je het recht monteert.

Stap 5: Genieten

Nu is het tijd om van jouw tafel te genieten.

Wat kunnen Weij voor je betekenen?

Bij Weij hebben we ruw hout en staal op voorraad, kunnen we allerlei meubelen op maat maken en ook alles hiertussen in. We kunnen dus de stalen onderstellen leveren, maar ook de ruwe planken en balken die je graag wilt gebruiken voor jouw nieuwe tafel. Neem contact op zodat we je kunnen helpen en eventueel mee kunnen denken.

Scroll naar boven

VRIJBLIJVENDE OFFERTE