Picknicktafel met stalen poten | Eigen tuintafel maken - Weijbv.nl

21 april 2020

Picknicktafel met stalen poten | Eigen tuintafel maken

De lekkerste tijd van het jaar is weer aangebroken; zon, lekker weer en buiten genieten. Als je dit leest is de kans groot dat jouw tuintafel aan vervanging toe is, maar geen paniek! Wij hebben nagedacht over buitentafels met de hoogst mogelijke prijs-kwaliteit verhouding. Daaruit is gekomen: een picknicktafel van duurzaam staal én duurzaam hout, een industriële picknicktafel dus!

Waar we vooral niet op in wilden leveren is de kwaliteit en hier zijn dan ook geen compromissen gesloten. Sterker nog: de kwaliteit is super hoog. Dankzij een extra behandelingsproces voor het stalen frame (thermisch verzinken) zal het staal niet gaan roesten. Je kunt dus decennia lang zorgeloos genieten van jouw eigengemaakte (of zelf gemonteerde) picknicktafel.

Hoe kan de picknicktafel dan zo goedkoop zijn? Eigenlijk is het vrij simpel, de arbeidsuren zijn zo laag mogelijk gehouden! De lassers maken normaal alles op maat, maar deze keer hebben we gekozen voor een grote partij frames die allemaal dezelfde maat hebben. Resultaat: de frames zijn sneller te maken en de kosten zijn lager! Om de picknicktafel nóg goedkoper te krijgen kun je ervoor kiezen om het tafelblad en de bankjes zelf te maken van ruw hout, maar je kunt ons ook vragen om een compleet bouwpakket samen te stellen. Het enige dat jij nog hoeft te doen is de bladen aan de stalen poten vast te schroeven.

Topkwaliteit voor buiten

Zoals ik al eerder aangaf is kwaliteit niet iets waar wij op willen bezuinigen. Daarom zijn we voor topkwaliteit staal en hout gegaan om een lange levensduur van de picknicktafel te kunnen garanderen. Het staal heeft extra behandelingen gehad om het roesten tegen te gaan. Ook het hout is zorgvuldig gekozen. Douglas hout is ook niet zomaar hout, maar het populairste buitenhout dat in Nederland gebruikt wordt.

Thermisch verzinkt staal & dubbel gepoedercoat

Roest is de grootste vijand van de stalen frames en dat moet tegen worden gegaan. Veel metaalbewerkers nemen genoegen met het dubbel coaten met plastic, maar de kans op roest is dan nog steeds aanwezig… De oplossing: thermisch verzinken. Dit proces is al eeuwen lang de grootste vriend van elke staalbewerker. Met hoge temperaturen wordt het zink gesmolten in een groot bad. Vervolgens worden de frames helemaal ondergedompeld waardoor ze helemaal bedekt zijn met zink.

In principe zijn we dan klaar met het beschermen van het staal, maar we doen het graag extra goed. Daarom komen er nog twee lagen poedercoat over de zinklaag heen. Dit biedt niet alleen als extra bescherming, maar zorgt er ook voor dat de stalen poten mooi strak ogen. In combinatie met (Douglas-)hout is het zwarte staal mooi contrasterend, waardoor de hele tafel gelijk in het oog springt.

Thermisch verzinken van staal

Natuurlijk Douglas hout dat steeds harder wordt

Net natuurlijke Douglas hout gebruiken wij steeds meer voor buitenprojecten en dat heeft natuurlijk een reden. Doordat je het hout niet per sé hoeft te behandelen is het ook ideaal voor een DIY project. De gunstige eigenschappen van Douglas hout op een rij:

 • Douglas hout komt van de Douglasspar, een erg duurzame boom
 • Het hout wordt door de jaren heen steeds harder
 • Onbehandeld kan het in ieder geval 10 jaar buiten staan

Douglas hout is te vergelijken met geïmpregneerd grenen, maar er zijn geen chemische- of andere behandelingen nodig. Goed voor het milieu én goed voor de portemonnee!

Losse poten of een complete picknicktafel

Het hele idee van deze picknicktafel is dat je zelf kan kiezen in hoeverre je de tafel “af” wilt hebben. De stalen poten dienen als de basis en zijn dus ook los te kopen. Vervolgens kun je zelf kiezen wat je allemaal bij de stalen poten wilt hebben. De verschillende opties:

 • Enkel en alleen de zwarte stalen poten
 • De zwarte stalen poten inclusief ruwe Douglas planken
 • De zwarte stalen poten inclusief ruwe Douglas balken
 • De zwarte stalen poten inclusief maatwerk tafelblad en bankjes van planken (compleet bouwpakket)
 • De zwarte stalen poten inclusief maatwerk tafelblad en bankjes van balken (compleet bouwpakket)

De poten komen altijd met roestvrijstalen schroeven. Of je nu kiest voor losse stalen poten of voor het complete bouwpakket, je kunt het tafelblad altijd vastmaken met schroeven die bedoeld zijn voor buitengebruik!

Picknicktafel met balken klein
Picknicktafel met balken middel
Picknicktafel met balken groot

Extra mogelijkheden

Natuurlijk zijn we de passie voor maatwerk niet zomaar kwijtgeraakt. Nog steeds willen we jou graag helpen met het maken van jouw droommeubel. Het kan zijn dat een picknicktafel niet in elke droom voorkomt, maatwerk meubels zijn dan de perfecte uitkomst. Ze worden namelijk helemaal naar jouw wens gemaakt

DIY picknicktafel

Door alleen de stalen poten te kopen kun je met gemak een DIY picknicktafel maken. Hierdoor kun je zelf kiezen welke houtsoort je wilt gebruiken, hoe je de tafel graag wilt behandelen en hoe groot de tafel uiteindelijk moet gaan worden. Wil je een tafel van 10 meter lang? Dat kan! Onze tip voor zo’n lange tafel: gebruik extra poten om het hout ook in het midden van het blad te ondersteunen!

Graag heel de picknicktafel van Douglas hout? Ook dat kan natuurlijk! Met een beetje hulp dit stappenplan weet je precies waar je aan toe bent!

Picknicktafel voor binnen

We hebben het natuurlijk om een picknicktafel en picknicken doe je buiten. Toch is het heel goed mogelijk om de tafel binnen te gebruiken als eettafel. Doordat de tafel niet wordt blootgesteld aan de barre Nederlandse winters en lange regenstormen heb je meer soorten hout waar je uit kunt kiezen. Steigerhout, oude balken, eikenhout en notenhout zijn allemaal houtsoorten die je binnen kunt gebruiken. Wil je liever een binnentafel van één van deze houtsoorten of juist een compleet andere houtsoort, laat het ons dan weten!

De nieuwe Douglas look behouden

Ben je niet zo fan van het vergrijzen van het Douglas hout? Door het hout te behandelen met speciale beits kun je de oranje/roze kleur langer behouden. Maar… het behandelen van het hout is puur voor de persoonlijke smaak en is geen praktische noodzaak. Wil je meer weten over hoe je Douglas hout moet/kan behandelen? VanDouglashout.com weet hier nog veel meer over!

Liever een gewone tuintafel met stalen poten?

Met hetzelfde concept als bij de picknicktafel zijn we aan de slag gegaan om ook de gewone tuintafel te kunnen leveren. Hoogste kwaliteit tegen de laagste prijs, dat is het streven. Ook hier zijn we (volgens onszelf) in geslaagd! U-poten, A-poten én X-poten worden in een grote hoeveelheid gelast, thermisch verzinkt én gepoedercoat. Ook hier weer; extra beschermlagen voor extra kwaliteit!

De tuintafel als bouwpakket

Om ook bij deze tafel de kosten te drukken kun je kiezen voor losse poten tot en met een compleet bouwpakket. Het is een tuintafel voor de handige klusser én voor degene met twee linkse handen. Hoe handiger je bent, hoe minder geld je kwijt bent natuurlijk ;)!

 • De goedkoopste mogelijkheid is natuurlijk om een eigen tafelblad te hergebruiken op onze stalen poten. Het enige wat je dan nodig hebt is een frame met eventueel wat schuurpapier en lak.
 • De tweede optie is om de frames samen met ruwe balken of planken te kopen. Je kunt het hout dan zelf zagen, schuren, behandelen en vastschroeven.
 • De derde optie is een compleet bouwpakket. Jij hoeft alleen de afmetingen en wensen door te geven zodat wij aan de slag kunnen gaan!  Wij zagen het Douglas hout op maat, schuren het hout voor je en zorgen ervoor dat het complete plaatje klopt!
 • De laatste optie zal wat langer duren, maar het gaat dan ook om maatwerk. Wij kunnen de tafels met allerlei verschillende soorten hout maken en adviseren hier graag in. Om precies te weten te komen wat jij graag wilt hebben nodigen we je uit om eens te komen praten met ons. Een mailtje of belletje kan natuurlijk ook gewoon!

Tuintafel met planken klein
Tuintafel met planken middel
Tuintafel met planken groot

 • Maatwerk meubels
 • Persoonlijk contact
 • Showroom/werkplaats Rucphen
 • Online tracking systeem
 • Duurzaamheid voorop
 • Groothandel hout

Onze showroom is vandaag geopend