|
Gratis levering binnen 30 km vanaf Rucphen
|
Voordelen en nadelen van MDF 

Voordelen en nadelen van MDF 

Ben je benieuwd of we jou kunnen helpen met onze kennis en vakmanschap? Neem contact met ons op of kom eens langs bij onze showroom. Je kunt zo langs wippen of maak een afspraak zodat je zeker weet dat de koffie klaar staat.

MDF is een houten plaat dat wordt gemaakt van houten vezels en lijm die samen worden geperst onder een extreem hoge druk. Het is dus eigenlijk hetzelfde als OSB platen, maar bij MDF wordt het hout helemaal tot vezels fijn gemalen. Hierdoor hebben de MDF platen een dichtere en dus sterkere structuur. 

Veel strakke meubels worden gemaakt van MDF platen. Maar wat zijn nou eigenlijk de voor- en nadelen van MDF?

Voordelen van MDF

 • Een MDF plaat is vrij sterk. Het is in ieder geval een stuk sterker dan spaanplaat, maar een stuk minder sterk dan multiplex, OSB en massieve houtsoorten. 
 • De platen zijn vrij van noesten, zijn mooi vlak en hebben een egale kleur. Ze zijn dus ideaal om strak in de lak gezet te worden.
 • Doordat het is gemaakt van allemaal losse vezels is het hout erg stabiel. Het trekt dus normaal gezien niet krom bij schommelingen in temperatuur en luchtvochtigheid. 
 • De platen zijn makkelijk te verwerken. Met een fijn zaagblad kom je makkelijk door het hout heen. Dat maakt het hout ook heel fijn voor DIY projecten.
 • De platen kosten vaak minder dan andere houten platen of massief hout. Een groot gedeelte van het hout is namelijk afvalhout geweest.

Nadelen van MDF

 • De platen hebben maar een of twee standaard maten. Deze kun je niet makkelijk vergroten.
 • Doordat de platen vaak 122×244 centimeter zijn, zijn ze onhandig te vervoeren.
 • Als MDF in contact komt met water zuigt de plaat dit water op. Hierdoor zet het hout uit, maar het zal niet meer inkrimpen.
 • Als het beschadigd is, dan is het vaak niet te repareren.
 • Een plaat breekt gemakkelijk onder zijn eigen gewicht als je er iets te ruw mee omgaat.
 • Als je een schroef uit de plaat haalt, dan kun je deze niet op dezelfde plek terug schroeven.
 • MDF beschadigt makkelijk. Als je de plaat op zijn punt zet, dan is deze al beschadigd.

MDF vs. massief hout

Zoals al eerder gezegd is het MDF wat vatbaarder voor beschadigingen en is het ook wat minder sterk. Wat zijn precies de verschillen tussen een MDF plaat en massief hout?

MDFMassief hout
MateriaalAfval houtHout
SterkteGoed voor een plaatSuper goed
Bestand tegen waterNeeJa
KostenLaagHoger
Makkelijk mee te werkenJaJa
Makkelijk te schroevenNeeJa
DuurzaamheidRedelijke duurzaamheidGoede duurzaamheid
CirculariteitNiet goed circulairGoede circulariteit

Duurzaamheid en circulariteit van MDF

Is MDF duurzaam? Ja en nee… Aan de ene kant is MDF heel erg duurzaam omdat er alleen afvalhout wordt gebruikt, maar helaas heeft MDF ook lijm nodig dat in de meeste gevallen niet zo duurzaam is. Er zijn wel panelen die op een natuurlijke wijze worden verlijmd, maar deze zijn een heel stuk duurder.

Er wordt veel gedaan om MDF duurzaam en circulair te krijgen, maar dit kost veel energie. Als je kiest voor massieve houtsoorten, dan weet je zeker dat het qua duurzaamheid en circulariteit goed zit. Massieve houtsoorten kunnen worden bewerkt tot nieuwe producten en ze zijn ook makkelijker te repareren.

Wat is de beste keuze?

Het is natuurlijk de vraag wat je met het hout gaat doen, maar over het algemeen zijn massieve houtsoorten beter, maar niet goedkoper. Het massieve hout is beter geschikt om dingen van te maken, of je er nu een kast, tafel, legplank of wandplank van gaat maken. Het grootste voordeel van MDF is dat het hout niet krom trekt. Dit is bijvoorbeeld bij keukendeurtjes ideaal.

Als je jouw meubel zat bent, dan kun je van een massief product nog apart zagen en opnieuw gebruiken. Het MDF moet vaak weggegooid worden omdat je daar niet zo flexibel mee kan zijn. Nog een puntje voor massief hout dus!

MDF en Weij Maatwerk & Interieur

Bij Weij Maatwerk & Interieur gebruiken we niet heel vaak MDF, tenzij de klant een super strak meubel wil hebben en graag wat geld wil besparen. Zo hebben we bijvoorbeeld een kast gemaakt waarbij de ombouw was gemaakt van MDF en de deurtjes van massief eiken.

Wij maken alle meubelen op maat naar jouw wens. Heb jij een idee van een project met MDF? Neem dan contact met ons op, kom langs of plan een afspraak in. Met een afspraak weet je zeker dat je met de juiste persoon aan tafel zit om jouw ideeën te bespreken. 

Scroll naar boven

VRIJBLIJVENDE OFFERTE

INFORMATIE

Kunnen we je verder helpen?

Kun je alles vinden op de website? Omdat we alles op maat maken kunnen we niet alles laten zien. Vaak is persoonlijk contact daarom een stuk makkelijker en sneller voor jou. Kom eens langs in onze showroom of stuur ons een appje!