Kloostertafel – nieuw en oud hout

Kloostertafel – nieuw en oud hout

Ben je benieuwd of we jou kunnen helpen met onze kennis en vakmanschap? Neem contact met ons op of kom eens langs bij onze showroom. Je kunt zo langs wippen of maak een afspraak zodat je zeker weet dat de koffie klaar staat.

Een kloostertafel is een tafel die vroeger werd gemaakt van bomen die vlakbij een klooster groeiden. De monniken maakten hier een tafel van en voilà, een kloostertafel. Omdat al deze tafels een beetje dezelfde robuuste uitstraling hebben is de term “kloostertafel” een stijl geworden. Een robuuste tafel met een trekstang in de lengte van het blad is hierdoor al snel een kloostertafel.

Landelijke eiken tafel

Eeuwen geleden werden alle tafels van eikenhout gemaakt. Het is misschien lastig voor te stellen, maar deze kloostertafels hebben er ooit uitgezien als nieuw! De tafels werden écht gemaakt van vers eikenhout dat net was gekapt. Door de jaren heen is het eikenhout steeds donkerder en ruwer geworden, waardoor het lijkt alsof alle originele kloostertafels gemaakt zijn van oude balken en planken.

Tegenwoordig worden de de meeste kloostertafels dan ook gemaakt van oude eiken balken en planken. Weij gebruiken vaak barnwood, eikenhout dat afkomstig is uit oude schuren in het oosten van Europa. Het hout is soms wel 100 jaar oud waardoor de stijl van de oude tafels makkelijk kan worden nagemaakt.

Uiteraard kunnen de kloostertafels ook worden gemaakt van bijvoorbeeld Rustiek Eiken, Vintage OakGrenen balken of Amerikaans notenhout. Zo worden de tafels gemaakt zoals ze er heel vroeger uit hebben gezien; licht van kleur en mooi recht, een tafel die er 100 jaar tegenaan kan.

Ronde tafel met sterframe

Omdat de kloostertafels bij Weij Maatwerk & Interieur helemaal op maat worden gemaakt kun je hem nog helemaal aanpassen naar jouw wensen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de tafel niet rechthoekig te maken, maar juist rond. Zo kun je gezellig met z’n allen aan tafel zitten en met iedereen een gesprek aanknopen.

Hieronder zie je een voorbeeld van een ronde kloostertafel. Deze is niet gemaakt van eikenhout, maar van oude grenen balken. Weet je niet zo goed hoe groot een ronde tafel moet zijn? Ook hier hebben we een blog overgeschreven!

Kloostertafel als salontafel

Om een eenheid te krijgen in jouw interieur kun je kiezen voor zowel een eettafel als een salontafel in dezelfde stijl. Het gebruik van dezelfde houtsoort zorgt al voor harmonie, maar een salontafel in dezelfde stijl als de eettafel gaat hierin nog een stapje verder. In principe is elke eettafel na te maken als salontafel. Doordat we bij Weij alles op maat maken kunnen we de planken voor de salontafel gemakkelijk kleiner zagen om hem precies te maken als een eettafel.

Landelijke kloostertafel voor buiten

Door de stevige constructie van deze tafels kunnen ze makkelijk jarenlang mee. Ook buiten kun je goed een (ongelijmde) eiken tafel neerzetten. Een eiken kloostertafel is dan ook zeker een goede optie. Een goed alternatief is Douglashout, een duurzame maar goedkopere houtsoort die ideaal is voor buiten. Douglashout heeft als kenmerk dat het van nature goed tegen het buitenklimaat kan, ook al is het officieel geen hardhout. Toch is het wel aan te raden om het Douglashout te behandelen, omdat de duurzaamheid dan nóg hoger is.

Een bijkomend voordeel van Douglashout is dat het snel vergrijsd en er dus ook al snel oud uitziet. De eerste maand zal de tafel er als nieuw uitzien, maar na die tijd zul je al snel tegen een vergrijsde tafel aankijken. Ben je benieuwd hoe een robuuste tafel van Douglashout eruit zal zien? Kom een kijkje nemen in onze showroom.

Scroll naar boven

VRIJBLIJVENDE OFFERTE