Amerikaans Notenhout; luxe en warm

Amerikaans Notenhout; luxe en warm

Is dit de houtsoort waar je naar op zoek was? Of wil je toch eigenlijk een andere uitstraling hebben? Laat het ons weten, wij zijn er om jou te helpen.

Het prachtige Amerikaans notenhout is wat ons betreft een van de mooiste houtsoorten die er is. Zoals de naam al doet vermoeden komt de boom oorspronkelijk uit Amerika waar het al heel lang veelvuldig wordt gebruikt voor allerlei meubels. Het heeft een kleur en warmte die te vergelijken is met Burnt Oak, maar het notenhout is rustiger. 

Er bestaat ook Europees notenhout. Dan zou je kunnen denken; waarom zou je die dan niet kopen? Dit komt doordat Amerikaans hout egaler is van kleur. Daarnaast is het Amerikaans notenhout ook sterker dan zijn Europese broer.

Het Amerikaans notenhout heeft talloze voordelen. Het splintert niet snel en heeft een relatief zachte structuur. Hierdoor is het hout makkelijk te behandelen  en te schuren. Het hout is dus ideaal om makkelijk en snel een prachtig tafelblad te maken. Mede dankzij de gemakkelijke bewerkbaarheid kun je bijna elk meubel maken dat je maar kan bedenken met het Amerikaans notenhout. 

Amerikaans notenhout als circulair product

Als er een meubel wordt gemaakt van Amerikaans notenhout, dan hoef je dit eigenlijk nooit weg te gooien of te verbranden. Het mooie van massief hout is dat het in theorie elke keer opnieuw kan worden gebruikt. 

Een tafel gemaakt van massief hout wordt gemaakt van verschillende planken die aan elkaar worden verlijmd. Als je deze planken opnieuw wilt gebruiken kun je het paneel weer makkelijk uit elkaar zagen. Het enige wat je “weggooit” is een zaagsnede per plank, maar ook dit is eigenlijk niet weggegooid. In onze werkplaats maken we hier namelijk weer pellets van om de kachel te stoken. Zo wordt het maximale uit het hout gehaald.

Eigenschappen

  • Amerikaans notenhout is een harde houtsoort
  • Het is makkelijk te bewerken met de juiste machines
  • De bruine kleur is rustige en geeft warmte
  • Allerlei meubelen te maken, eventueel in combinatie met staal
  • Notenhout heeft een luxueuze uitstraling
  • Het hout is iets krasgevoeliger dan eiken

Onderhoud

Het notenhout wordt vaak bewerkt met standaard hardwax. Deze hardwax laat de nerven en de kleur nog beter naar voren komen. De hardwax beschermt het hout tegen vlekken en ook een beetje tegen krassen. Het mooie van deze hardwax is, dat het makkelijk opnieuw is aan te brengen. Lichte krasjes zullen verdwijnen als je er een nieuwe laag aanbrengt. Mochten de krasjes te diep zijn kun je het hout kaal schuren om dan een nieuwe behandeling aan te brengen.

Om het hout goed thuis te laten voelen is het belangrijk dat de luchtvochtigheid goed is. Als de luchtvochtigheid te hoog of te laag is kan het hout gaan werken. De ideale luchtvochtigheid ligt rond de 50 à 60 procent.

Nieuwsgierig?

Ben je nieuwsgierig naar deze houtsoort geworden en zou je hier misschien wel een meubel van willen laten maken? Kom eens langs in onze showroom of stuur ons een mailtje met foto’s, tekeningen of een idee van jouw droommeubel. We zullen dan met je meedenken en een vrijblijvende offerte maken. 

Wil je zeker weten dat je de juiste persoon voor je hebt als je langskomt? Dan kun je via onze kalender een afspraak met ons maken. 

Scroll naar boven

VRIJBLIJVENDE OFFERTE