|
Gratis levering binnen 30 km vanaf Rucphen
|
Douglas hout; vooral buiten

Douglas hout; vooral buiten

Is dit de houtsoort waar je naar op zoek was? Of wil je toch eigenlijk een andere uitstraling hebben? Laat het ons weten, wij zijn er om jou te helpen.

Het douglas hout is een houtsoort dat de afgelopen jaren veel fans heeft gewonnen. Het wordt vaak gebruikt voor overkappingen, maar er kunnen ook meubels van gemaakt worden. Zo kun je denken aan buitentafels, kasten voor buiten, BBQ-meubels, enzovoort.

Het hout valt niet onder het hardhout, maar is een stuk duurzamer dan grenen of vurenhout. Het douglas hout heeft als voordeel dat het hout naarmate de tijd steeds harder wordt, dit wordt ook wel verstening van het hout genoemd. Hierdoor heeft het onbehandelde douglas hout een levensduur die te vergelijken is met behandeld grenen. Als je het hout wél behandeld, gaat het dus veel langer mee.

Douglas hout als circulair product

Als er een meubel of overkapping wordt gemaakt van douglas hout, dan hoef je dit eigenlijk nooit weg te gooien of te verbranden. Het mooie van massief hout is dat het in theorie elke keer opnieuw kan worden gebruikt. Je moet er wel voor zorgen dat het hout niet aan het rotten is.

Een binnentafel gemaakt van massief hout wordt gemaakt van verschillende planken die aan elkaar worden verlijmd. Als je deze planken opnieuw wilt gebruiken kun je het paneel weer makkelijk uit elkaar zagen. Het enige wat je “weggooit” is een zaagsnede per plank, maar ook dit is eigenlijk niet weggegooid. In onze werkplaats maken we hier namelijk weer pellets van om de kachel te stoken. Zo wordt het maximale uit het hout gehaald.

Het douglas hout voor buiten wordt vaak niet eens verlijmd. Het enige wat we moeten doen om de planken of balken weer nieuw te krijgen is het losschroeven en schaven. Hierdoor gaat de grijze kleur weg en krijg je de oranje douglas kleur weer te zien.

Eigenschappen

  • Het hout “versteent”
  • Ideaal als buitenhout
  • Oranje/gele kleur
  • Makkelijk te bewerken en verwerken

Onderhoud

Het hout is standaard onbehandeld. Onbehandeld gaat het ongeveer 10-15 jaar mee in de buitenlucht zolang het niet in contact staat met de grond of ander stilstaand water. Als je het wel behandeld verleng je dit natuurlijk.

Het behandelen wordt vaak met een blanke beits gedaan, maar je kunt er ook voor kiezen om er een kleurtje aan toe te voegen. Zwart is daarbij de populaire optie. Elke twee jaar zou je de beits opnieuw moeten aanbrengen als het hout in de zon staat. Dit kun je makkelijk doen door het hout licht op te schuren en opnieuw te behandelen.

Nieuwsgierig?

Ben je nieuwsgierig naar deze houtsoort geworden en zou je hier misschien wel een meubel over overkaping van willen laten maken? Kom eens langs in onze showroom of stuur ons een mailtje met foto’s, tekeningen of een idee van jouw droommeubel. We zullen dan met je meedenken en een vrijblijvende offerte maken. 

Wil je zeker weten dat je de juiste persoon voor je hebt als je langskomt? Dan kun je via onze kalender een afspraak met ons maken. 

Scroll naar boven

VRIJBLIJVENDE OFFERTE

INFORMATIE

Kunnen we je verder helpen?

Kun je alles vinden op de website? Omdat we alles op maat maken kunnen we niet alles laten zien. Vaak is persoonlijk contact daarom een stuk makkelijker en sneller voor jou. Kom eens langs in onze showroom of stuur ons een appje!