|
Gratis levering binnen 30 km vanaf Rucphen
|
Tuintafel op maat of een standaard buitentafel

Tuintafel op maat of een standaard buitentafel

Ben je benieuwd of we jou kunnen helpen met onze kennis en vakmanschap? Neem contact met ons op of kom eens langs bij onze showroom. Je kunt zo langs wippen of maak een afspraak zodat je zeker weet dat de koffie klaar staat.

Tuintafels van hout of van staal zijn helemaal op maat samen te stellen bij Weij Maatwerk & Interieur. Door een mooie voorraad aan hout dat ook buiten gebruikt kan worden kunnen we je hier goed bij helpen en adviseren. 

Hoe kun je een tuintafel maken?

Er is geen bepaalde manier waarop je een tuintafel móet maken. De wijze waarop een tuintafel gemaakt wordt namelijk bepaald door bijvoorbeeld de stijl, afwerking of de houtsoort van de tafel. Wel kan ik je een beetje op weg helpen door een paar tuintafels te laten zien. Weij hebben de afgelopen jaren al vele tuintafels mogen maken.

Tuintafel met stalen onderstel

Bij deze tuintafel hoef je enkel een blad te maken. Mocht je echt een handige Harrie zijn, dan kun je natuurlijk ook het onderstel zelf lassen. Zorg er dan wel voor dat het staal behandeld is tegen het buitenklimaat. Dit kun je bijvoorbeeld doen door het staal te verzinken.

Een van de makkelijkste manieren om een tafelblad te maken is meerdere planken of balken aan elkaar te schroeven doormiddel van klampjes onder op het blad. Op deze manier zorg je ervoor dat elke plank of balk op zichzelf kan gaan werken. Zo voorkom je dat het blad kromtrekt. Zorg er wel voor dat je schroeven gebruikt die goedgekeurd zijn voor buitengebruik! Rvs-schroeven zijn hiervoor een goede optie.

Wil je wel houtverbindingen gebruiken? Haal dan niet al jouw skills uit de kast! Gebruik verbindingen die rechttoe rechtaan zijn, zoals een mes-en-groef verbinding of een halfhoutverbinding. Hoe ingewikkelder en strakker de verbinding is, hoe minder ruimte het hout heeft om te werken.

Tuintafel met kolompoten of massief houten poten

Een goed alternatief voor de stalen poten zijn kolompoten of massief houten poten. De massief houten poten spreken natuurlijk voor zich; deze moeten worden afgekort en met schroeven (en een beetje lijm) vastgemaakt worden. Dit gaat het makkelijkste als er een lijst onder de tafel loopt.

De kolompoten kunnen worden gemaakt van planken. Door de planken allemaal precies even groot te maken (zowel in de lengte als in de breedte) kun je de planken mooi in een vierkantje zetten. Als je deze vastschroeft heb je een mooie stevige poot die je kunt laten matchen bij de houtsoort van het blad.

Hoe moet je een houten tuintafel behandelen?

Of je een houten tuintafel moet behandelen verschilt per houtsoort. Je hebt bijvoorbeeld tuintafels van Grenen, een zachte houtsoort dat minstens om het jaar behandeld moet worden. Aan de andere kant heb je harde houtsoorten als Bankirai welke in principe niet behandeld hoeven te worden.

Uiteraard komt het behandelen van het hout (bijna) altijd ten goede van de levensduur. Ook al kan een houtsoort goed in het buitenklimaat overleven, dan nog wordt de levensduur van het hout verlengd.

Tuintafel beitsen of oliën

Als je je tafel gaat behandelen is het handig om te weten welk product je het beste kunt gebruiken. Olie en beits worden allebei veel gebruikt bij het beschermen van hout en doen ook beiden hun werk goed. Toch zijn er wat verschillen.

Een van de verschillen is dat beits langer op/in het hout blijft zitten om het te beschermen. Hierdoor hoef je minder vaak een nieuwe laag beits aan te brengen dan dat je bij een olie zou moeten doen. Beits is eigenlijk dus de sterkere optie. 

Het nadeel van beits is dat je beter kan zien dat het hout is behandeld. De olie (die altijd transparant is) wordt opgenomen door het hout en beschermt het hout enkel van binnenuit. De beits is ook in een transparante variant te verkrijgen, maar zie je beter zitten.

Hoe groot moet mijn tuintafel zijn?

Kies je voor een vierkante, ronde of rechthoekige tafel? Dit antwoord moet je meenemen bij de overweging hoe groot de tuintafel moet zijn. Daarbij moet je uiteraard weten hoeveel stoelen er aan de tafel komen te staan.
Een eenvoudige vuistregel is dat je ongeveer 70 centimeter nodig hebt om comfortabel te kunnen zitten. Een rechthoekige tafel voor 8 personen zou dan 280 centimeter lang moeten zijn als je aan beide kanten kunt zitten.
Kies je voor een ronde tafel? Dan wordt het inderdaad al wat lastiger. Hierom hebben we een aparte uitleg over hoe groot jouw ronde tafel moet worden

Hoe hoog is een tuintafel?

Net als een tafel voor binnen ligt de ideale hoogte tussen de 73 en 76, afhankelijk van hoe lang je zelf bent. Een lagere of hogere tafel kan uiteraard ook gemaakt worden. Een bartafel is natuurlijk wat hoger. Om hier comfortabel aan te kunnen zitten op een kruk zal de tafel 110 tot 115 centimeter hoog moeten zijn.

Welk hout is goed voor een tuintafel?

Eigenlijk kun je van alle houtsoorten een tafel maken. Zolang het hout goed beschermd is kun je zelfs zachte houtsoorten gebruiken, zoals grenen. Een belangrijke voorwaarde wanneer je kiest voor een zachte houtsoort is dat het rondom goed behandeld is, er mag niet te veel vocht bij het hout komen.

Heb je liever wat zekerheid, dan kun je kiezen voor hardere houtsoorten zoals Eikenhout, Douglas hout, Bankirai. Deze houtsoorten kunnen van nature al wat beter tegen vocht, dus als je dit hout goed behandeld kan dit hout veel langer meegaan.

Een boomstam als tuintafel

Wil je een boomstamtafel als tuintafel? Toevallig hebben we een mooi douglas tafelblad in ons assortiment. Dit tafelblad bestaat uit één boomstam die doormidden is gezaagd. Door de zaagsnede komt er minder spanning op het hout, waardoor hij niet zo snel krom zou trekken. 

Scroll naar boven

VRIJBLIJVENDE OFFERTE

INFORMATIE

Kunnen we je verder helpen?

Kun je alles vinden op de website? Omdat we alles op maat maken kunnen we niet alles laten zien. Vaak is persoonlijk contact daarom een stuk makkelijker en sneller voor jou. Kom eens langs in onze showroom of stuur ons een appje!