Eiken tafel behandelen voor natuurlijke uitstraling - Weijbv.nl

3 augustus 2021

Eiken tafel behandelen voor natuurlijke uitstraling

Als de laklaag van de tafel is versleten kunnen er kringen en vlekken in een eiken tafel trekken. Dit is niet zo mooi, maar ook zeker niet erg! Oppervlakkige vlekken kunnen makkelijk uit het hout worden geschuurd. Een massief eiken tafel heeft als voordeel dat de binnenkant net zo mooi is als de buitenkant. Waar je een tafel van plaatmateriaal na een aantal jaar kan verbranden, kun je een eiken tafel behandelen en weer netjes opknappen en zorgen dat hij er weer uitziet als nieuw. Hoe je de tafel (opnieuw) moet behandelen lees je hier!

Eiken tafelblad schuren

Om een tafelblad kaal te schuren is een schuurmachine sterk aan te raden. Ook zonder schuurmachine is het kaal schuren van het tafelblad te doen, maar dit zal een stuk meer tijd kosten.

Wanneer je een tafel gaat schuren kun je met een grof schuurpapiertje (bijvoorbeeld korrel 80) beginnen. Dat wil zeggen dat er weinig, maar grote korrels op het schuurpapier zitten. Hiermee haal je de grotere oneffenheden uit het hout, dus ook oppervlakkige vlekken kun je makkelijk uit het hout schuren. Wanneer je het hout hebt geschuurd met een schuurpapiertje korrel 80 kun je van heel dichtbij zien dat er kleine krasjes in zijn gekomen. Dit is op te lossen door het blad meerdere keren te schuren met een steeds fijnere korrel waardoor de krasjes steeds kleiner worden.

Waarom niet gelijk beginnen met een fijne korrel?

Je zal dus moeten eindigen met een fijne korrel om de krassen onzichtbaar te maken. Waarom zou je dan niet vanaf het begin een fijne korrel gebruiken?

In theorie is het mogelijk om een tafelblad netjes te schuren met alleen fijn schuurpapier, maar met alleen fijn schuurpapier zul je uren langer bezig zijn dan wanneer je het opbouwt. Een schuurpapiertje haalt elke keer een klein laagje hout weg en de grove schuurpapiertjes doen dit vele malen efficiënter. Zelf gebruiken wij korrel 80, 180 en 320.

Eiken tafelblad behandelen

Na het schuren is het belangrijk dat er weer een goede beschermlaag op het hout komt. Deze beschermlaag moet de kringen en vlekken weer voorkomen.

Het lakken kan met allerlei verschillende soorten lak die bij een bouwwinkel te halen zijn. Wijzelf lakken de tafels met een matte transparante lak van Blue Wolf. Deze lak heeft een hoog “vaste stof gehalte”, wat betekent dat er een relatief dikke beschermingslaag overblijft na het drogen. Deze lak is volledig transparant, waardoor de natuurlijke uitstraling van het hout niet verloren gaat.

Het aanbrengen van de lak kan met een roller of een kwast, als het maar egaal over het blad wordt verdeelt. Na de eerste laag zul je even moeten wachten totdat de tafel goed droog is (ongeveer 4 uurtjes), waarna je met een heel fijn schuurpapiertje het blad nog even moet “aaien” (met de hand schuren). Doe dit met de nerf mee, zodat de kleine krasjes niet te zien zijn. Na het schuren maak je de tafel mooi schoon en kun je de tweede laag aanbrengen. Ook voor de derde laag zul je de tafel moeten voorbereiden als bij de tweede laag.

Na 3 lagen is het tafelblad klaar en goed beschermd!


  • Maatwerk meubels
  • Persoonlijk contact
  • Showroom/werkplaats Rucphen
  • Online tracking systeem
  • Duurzaamheid voorop
  • Groothandel hout

Onze showroom is vandaag gesloten