|
Gratis levering binnen 30 km vanaf Rucphen
|
Een eiken tafel behandelen in 4 stappen

Een eiken tafel behandelen in 4 stappen

Ben je benieuwd of we jou kunnen helpen met onze kennis en vakmanschap? Neem contact met ons op of kom eens langs bij onze showroom. Je kunt zo langs wippen of maak een afspraak zodat je zeker weet dat de koffie klaar staat.

Ontstaan er kringen en vlekken in jouw eiken tafel? Dan is de laklaag waarschijnlijk versleten. Dat is niet erg, je krijgt de kringen en vlekken er weer eenvoudig uit door het hout te schuren en opnieuw te behandelen.

Een massief eiken tafel is net zo mooi aan de binnenkant als aan de buitenkant. Als er een laagje weg wordt geschuurd is dat dus niet zo erg. Een andere soort tafel van plaatmateriaal, zoals je ze vaak kunt kopen op woonboulevards, is moeilijker te repareren of bij te werken. Na een paar jaar kun je zo’n tafel van plaatmateriaal weer weggooien, in tegenstelling tot een massief eiken tafel. Die kan decennialang meegaan. Ben je hem beu? Dan kun je hem ook makkelijk aanpassen of gebruiken voor een compleet nieuw meubel. Maar hoe zorg je er nou voor dat de tafel zo lang mee gaat? Hoe je het hout onderhoud, dat lees je hier!

Stap 1: Schoonmaken

Voordat je begint moet het meubel schoon zijn. Verwijder vuil, stof en eventuele vlekken met een schone, vochtige doek. Laat het hout vervolgens volledig drogen.

Stap 2: Schuur het hout

Begin met het schuren van het hout met schuurpapier in een grove korrel. Als je met de hand gaat schuren, beweeg dan het schuurpapier in de richting van de houtnerven en schuur het hele blad gelijkmatig. Verwijder het stof met een droge doek. Vergeet het stof in de noesten niet.

Stap 3: Verander het schuurpapier

Wanneer dit schuurpapier zijn werk heeft gedaan,stap je over naar een fijnere korrel. Ga door met schuren totdat de krassen van het schuurpapier met de grove korrel niet meer te zien zijn. Het aantal keer dat je moet schuren is afhankelijk van de dikte van de laklaag en de staat van het hout.

Tip! Het is beter om te starten met een grove korrel om snel de lak en eventuele beschadigingen te verwijderen. Als je direct met een fijne korrel zou beginnen, zou het schuren lang duren en kun je het risico lopen om het hout te beschadigen. Bovendien is het resultaat beter als je staps- gewijs van grof naar fijn schuurt, omdat dit een egalere afwerking oplevert. In onze werkplaats gebruiken wij eerst korrel 80, daarna korrel 180 en eindigen we met korrel 320 met de hand.

Stap 4: Hout behandelen

Na het schuren is het belangrijk dat er weer een goede beschermlaag op het hout komt. Deze beschermlaag moet kringen en vlekken weer voorkomen. We gebruiken in 90% van de gevallen naturel high solid. Deze lak is in onze showroom verkrijgbaar.

Goed schudden en roeren voor gebruik. Breng een dunne laag aan op het hout en poets de high solid uit met een pad of zachte spons. Maak ronddraaiende bewegingen en doe dit met de nerf mee. Zorg dat overtollige lak binnen 20 minuten wordt verwijderd met een katoenen doek. Indien nodig nog een keer de gehele oppervlakte behandelen.

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om het hout op een andere manier te behandelen, bijvoorbeeld door een dekkende beits met een olie eroverheen. Zo zorg je ervoor dat je een compleet andere uitstraling van jouw meubel krijgt.

Wacht nog twee weken met intensief gebruik. Het is namelijk wel zo dat de tafel is opgedroogd, maar het duurt nog even voordat de lak helemaal is uitgehard.

Scroll naar boven

VRIJBLIJVENDE OFFERTE

INFORMATIE

Kunnen we je verder helpen?

Kun je alles vinden op de website? Omdat we alles op maat maken kunnen we niet alles laten zien. Vaak is persoonlijk contact daarom een stuk makkelijker en sneller voor jou. Kom eens langs in onze showroom of stuur ons een appje!