Massief houten tafelblad

Massief houten tafelblad

Ben je benieuwd of we jou kunnen helpen met onze kennis en vakmanschap? Neem contact met ons op of kom eens langs bij onze showroom. Je kunt zo langs wippen of maak een afspraak zodat je zeker weet dat de koffie klaar staat.

Iedereen heeft er in principe wel een nodig. Er wordt aan gegeten, er wordt aan gewerkt, er worden spelletjes op gespeeld en ga zo maar door. De tafel, een veelzijdig meubelstuk en vaak een pronkstuk in het huis. Doordat het een belangrijk onderdeel van het interieur is, kiezen steeds meer mensen voor massief houten tafelbladen. Omdat er met echt hout wordt gewerkt hebben massief houten tafels een natuurlijke uitstraling. Alle houten tafels hebben een natuurlijke uitstraling, maar er kan nog verder met de uitstraling van houten tafels worden gespeeld. Je kunt kiezen voor een robuuste look door onder andere wagondelen, barnwood of robuust ongeschaafd rustiek new oak te gebruiken, maar er kan ook voor een rustige look worden gegaan door te kiezen voor bijvoorbeeld een strakke eiken tafel. Hoe dan ook, een massief houten tafelblad is een goede keus!

Moet ik kiezen voor een massief tafelblad?

Een massief houten tafelblad heeft vele voordelen. Tafelbladen van massief hout zijn ten eerste erg duurzaam, maar ook makkelijk te onderhouden.
Het oppervlakte van een tafelblad heeft het vaak zwaar te verduren, maar doordat de bladen volledig van hetzelfde materiaal zijn gemaakt kan alles gemakkelijk van het blad afgeschuurd worden. Daarnaast kan de juiste behandeling ook veel verschil maken. Zoals te zien is bij kloostertafels kunnen massief houten tafelbladen het honderden jaren volhouden en van generatie op generatie worden doorgegeven ( al helemaal als deze regelmatig onderhouden worden).

Een belangrijke reden waarom mensen voor een massieve tafel gaan is niet alleen dat de uitstraling natuurlijk oogt, maar ook doordat het er natuurlijk uitziet. De uiteindes van de nerven zijn bijna niet na te maken. Deze zien er het mooiste uit bij een massief houten tafel.

Massief hout vs. plaatmateriaal

Een trend die pas sinds 1965 te zien is, zijn meubels gemaakt van plaatmaterialen zoals MDF en spaanplaat. Doordat de prijs van deze plaatmaterialen een stuk lager ligt dan van massief hout, lijkt dit op het eerste oog de ideale mix tussen functionaliteit en prijs…. maar Is dit ook zo? (Net zoals bij elk ander interieur in je huis betreft het natuurlijk ook je eigen voorkeuren).

Plaatmateriaal kan bestaan uit meerdere lagen hout, zoals multiplex, of samengeperst hout, zoals MDF. De platen zijn zo gemaakt dat het aan de buitenkant op afgewerkt hout lijkt, maar van binnen is het gevuld met minder duurzame houtsoorten en/of lucht. Dit zorgt ervoor dat de plaatmaterialen lichter en goedkoper zijn dan massief hout (dat zijn in principe de voordelen), maar minder duurzaam zijn. Het hout is vaak maar één keer te gebruiken, omdat de binnenkant van de plaat niet sterk is. Twee keer een schroef op dezelfde plek gebruiken kan hierdoor niet. Wanneer zo’n plaat valt kunnen er makkelijk deuken in komen of zelfs doormidden breken. Bij plaatmateriaal is dit vaak niet te herstellen.
Daarnaast is na langere gebruiksduur duidelijk slijtage te zien en ook vergeling door uv licht. Het probleem bij plaatmateriaal is dat er vaak een dun laagje fineer/hpl erop zit; dit is vaak niet dikker dan 1a2mm en met het grote probleem dat het eigenlijk niet op te schuren en opnieuw te behandelen is. (Want de fineer schuur je er te makkelijk af en dan lijkt bijvoorbeeld je tafelblad niet meer op hout maar op een vezelplaat)

Massief hout is een stuk duurzamer.

Het hout is vaker te gebruiken en makkelijk te verlijmen. Als het een keer valt en er zit een deuk in kan dit onder andere worden opgelost met wat stoom of met een zelfde houtsoort worden opgevuld; daarnaast zou je gemakkelijk er een halve centimeter vanaf kunnen zagen (en deze eventueel met een andere plank/lat kunnen verlijmen).

Wanneer er een kras in het hout zit kun je het er makkelijk uitkrijgen door te schuren. Een massief houten tafelblad zal het dus (heel veel) jaren langer volhouden en is veel beter te onderhouden dan meubelen van plaatmateriaal.

Massieve tafelbladen bij Weij

Alle tafelbladen die wij maken zijn van massief hout. Duurzaamheid staat dan ook op nummer 1. Met alleen de keuze voor massief hout ben je er nog niet! Als je een massief tafelblad bestelt ben je al vele houtsoorten en afwerkingen en keuzes verder. Weij proberen het jou iets makkelijker te maken door met jou mee te denken.

Ben je benieuwd naar wat we voor jou kunnen doen of wil je graag de houtsoorten komen bekijken en voelen? Kom dan eens langs bij onze showroom in Rucphen. Je kunt gewoon bij ons langs wippen, maar je kunt ook een afspraak maken zodat je zeker weet dat je met de juiste collega aan tafel komt te zitten.

Scroll naar boven

VRIJBLIJVENDE OFFERTE