Hoe onderhoud je jouw massief houten meubel? - Weijbv.nl
19 april 2022

Hoe onderhoud je jouw massief houten meubel?

Een meubel van massief hout is natuurlijk hartstikke gaaf en mooi, maar hoe zorg je ervoor dat het hout er mooi uit blijft zien?

In de meeste gevallen is de lak het eerste wat onderhoud nodig heeft. Het hout kun je heel makkelijk opnieuw lakken, maar niet voordat je de oude lak eraf hebt gehaald. Het kan ook zijn dat het hout er zelf niet meer mooi uitziet. Dan heb je een wat groter projectje voor de boeg.

Wat als alleen de lak er niet meer mooi uitziet?

De lak kun je van het hout af krijgen met een schuurpapiertje en eventueel een schuurmachine. De eerste laag kun je er het beste afhalen met schuurpapier met een grove korrel, hiermee gaat de lak en het bovenste laagje van het hout makkelijker weg. Als de hele laklaag van het hout af is gehaald en het netjes is geschuurd kun je het hout opnieuw behandelen.

Wat als het hout er niet meer mooi uitziet?

Het mooie aan massief hout is dat je gewoon een klein laagje van het hout weg kan halen om weer nieuw hout te krijgen. Dit hoeft maar een heel klein laagje te zijn en vaak is alleen het schuren van het hout al voldoende. Soms is het hout heel erg lelijk geworden of zitten er zelfs krassen in het hout. Dan kan het beter zijn om het hout te schaven. Het hout wordt hierdoor enkele millimeters minder dik, afhankelijk van hoe diep de krassen zitten. 

Het schaven van het hout gebeurt met hele scherpe beitels die snel ronddraaien. Elke keer dat de beitel het hout passeert haalt hij een heel klein laagje van de bovenkant van het hout af. 

Na het schaven is het wel nodig om het hout weer netjes te schuren. Een schaaf kan het hout niet zo mooi afwerken als je met een schuurmachine kan doen. Na het schaven en schuren kun je het hout weer behandelen met een olie, beits of lak. Hierna is je meubel weer net als toen hij uit de fabriek kwam rollen.

Opnieuw behandelen

Het behandelen van het hout is belangrijk om het zo lang mogelijk mooi te houden. Wij zelf gebruiken vaak een blanke matte lak van Blue Wolf om het hout zo natuurlijk mogelijk te houden, maar je kunt het hout natuurlijk ook nog een kleurtje geven als je dat zou willen. 

Voordat je gaat lakken moet je controleren of het hout netjes in geschuurd. Een schuurpapiertje met grove korrel maakt krassen in het blad. Deze krassen worden duidelijker als je met een olie gaat werken, dus je wil dat alle krassen weg zijn geschuurd. Dit kun je doen met een fijner schuurpapiertje.

Als het helemaal netjes geschuurd is kun je het hout behandelen met een roller of kwast, net wat jij fijn vindt. Laat de lak een tijdje drogen, schuur het hout een beetje op en dan is het klaar voor de volgende laag. 


  • Maatwerk meubels
  • Persoonlijk contact
  • Showroom/werkplaats Rucphen
  • Online tracking systeem
  • Duurzaamheid voorop
  • Groothandel hout

Onze showroom is vandaag geopend