|
Gratis levering binnen 30 km vanaf Rucphen
|
Vintage oak; warm en stijlvol

Vintage oak; warm en stijlvol

Is dit de houtsoort waar je naar op zoek was? Of wil je toch eigenlijk een andere uitstraling hebben? Laat het ons weten, wij zijn er om jou te helpen.

Vintage oak planken komen uit de dezelfde bomen als van rustiek eiken. Deze soorten eiken gaan met zijn allen in een grote oven om te worden gedroogd, maar zodra het hout droog genoeg is verandert de kleur naarmate de tijd verstrijkt. Hoe langer het hout in de oven ligt, hoe donkerder het hout wordt. Rustiek Eiken wordt uit de oven gehaald zodra het droog is, maar Vintage Oak wordt er wat later uitgehaald. Hierdoor heeft Vintage Oak een donkerdere en warmere kleur.

Vintage oak als circulair product

Als er een meubel wordt gemaakt van vintage oak, dan hoef je dit eigenlijk nooit weg te gooien of te verbranden. Het mooie van massief hout is dat het in theorie elke keer opnieuw kan worden gebruikt. 

Een tafel gemaakt van massief hout wordt gemaakt van verschillende planken die aan elkaar worden verlijmd. Als je deze planken opnieuw wilt gebruiken kun je het paneel weer makkelijk uit elkaar zagen. Het enige wat je “weggooit” is een zaagsnede per plank, maar ook dit is eigenlijk niet weggegooid. In onze werkplaats maken we hier namelijk weer pellets van om de kachel te stoken. Zo wordt het maximale uit het hout gehaald.

Eigenschappen

  • Warme donkerbruine kleur
  • Sterk eiken, maar minder sterk dan rustiek eiken
  • Met of zonder boomstamrand
  • Allerlei meubelen van te maken
  • Minder kras gevoelig dan notenhout
  • Krasgevoeliger dan rustiek eiken

Behandeling van Vintage Oak

De planken komen bij ons erg ruw binnen. Vol splinters en ruwe randen liggen ze binnen te wachten totdat ze worden gebruikt voor een maatwerk meubel. Het is ook mogelijk om het ruwe hout zo te kopen. Het ruwe hout heeft veel karakter, maar vaak is het handig om het hout goed te schaven en te schuren. Een tafel zonder splinters is namelijk fijner om aan te dineren! Om het hout toch een beetje een diepte-effect te geven kunnen de noesten en scheuren worden gestopt met zwart stopsel. Ook kunnen de nerven uitgeslagen worden, waardoor de nerf-structuur extra goed duidelijk wordt.

Door de “natuurlijke” donkere en warme uitstraling van Vintage Oak zijn er geen bijzondere behandelingen nodig. 99% van de Vintage Oak tafels die de werkplaats verlaten hebben enkel transparante behandeling. Deze lak zorgt ervoor dat het hout wordt beschermd, zonder dat het iets aan de uitstraling doet.

Het hout kan worden behandeld met een lak, olie of hardwax. Ook al is de behandeling transparant, er zitten werkzame stoffen in die ervoor zorgen dat het hout een iets levendigere kleur krijgt.

Nieuwsgierig?

Ben je nieuwsgierig naar deze houtsoort geworden en zou je hier misschien wel een meubel van willen laten maken? Kom eens langs in onze showroom of stuur ons een mailtje met foto’s, tekeningen of een idee van jouw droommeubel. We zullen dan met je meedenken en een vrijblijvende offerte maken. 

Wil je zeker weten dat je de juiste persoon voor je hebt als je langskomt? Dan kun je via onze kalender een afspraak met ons maken. 

Scroll naar boven

VRIJBLIJVENDE OFFERTE

INFORMATIE

Kunnen we je verder helpen?

Kun je alles vinden op de website? Omdat we alles op maat maken kunnen we niet alles laten zien. Vaak is persoonlijk contact daarom een stuk makkelijker en sneller voor jou. Kom eens langs in onze showroom of stuur ons een appje!