Hoe ziet een werkdag van onze meubelmakers eruit? - Weijbv.nl
30 maart 2022

Hoe ziet een werkdag van onze meubelmakers eruit?

Altijd al benieuwd hoe een werkdag als meubelmaker eruit ziet? Onze collega Teun neemt jullie mee in zijn dag als meubelmaker bij Weij. Lees hier zijn nieuwe blog.

Geschreven door Teun, meubelmaker bij Weij Maatwerk & Interieur.

 

8:00 uur: nieuwe week, nieuwe kansen

Het is maandag 08:00 uur als ik in de auto stap naar mijn werk. Weer een nieuwe week voor de boeg waar we weer mooie dingen gaan maken!

Aangekomen op de zaak nemen we een kopje koffie, kletsen we even bij over het weekend en steken we de kachel aan om de werkplaats wat behaaglijker te maken. We starten op en gaan verder waar we voor het weekend gebleven waren of beginnen aan een nieuwe order.

Deze ochtend ga ik aan een nieuwe bar beginnen voor Los Lationos, een lokaal grill restaurant in Roosendaal. Mijn collega Hans van de lasafdeling heeft het frame al in elkaar gezet en nu is het aan mij om hem af te werken met geschaafd barnwood. Dat is oud eikenhout wat uit schuren of boerderijen komt en Lise tot wel 80 jaar oud! Hierdoor heeft het vaak grote scheuren, spijkers, kogelgaten en een donkere kleur. Een goede match met het karakteristieke interieur van een Argentijns grillrestaurant. 

8:30 uur: aan de slag!

Ik begin met het inmeten van de panelen die tussen het frame moeten komen. Zo weet ik hoeveel hout ik nodig heb om alles te bekleden. Daarna is het tijd om het hout uit te zoeken in de juiste afmetingen. De flinke stapel ruw barnwood dat ik heb uitgezocht moet vervolgens verwerkt worden tot strakke panelen. Daarvoor begin ik met schaven. Alle planken maak ik aan twee kanten glad, en daarna kan alles door de vandiktebank om het op de juiste dikte te brengen voor mijn panelen.

 

 

11:00 uur: we zijn lekker bezig

Na al dat schaven en sjouwen heb ik wel een bakkie verdient, tussendoor eet ik nog een boterham en kijk ik even waar mijn collega’s mee bezig zijn. Misschien kunnen ze nog wel wat hulp gebruiken. Als de koffie op is ga ik beginnen met het verlijmen van de panelen. Ik zorg dat alles compleet is door het uit te leggen en daarna ga ik al de planken aan elkaar lijmen met de mooie kant naar boven. Het is veel werk, maar ik zet een lekker muziekje op en voor je het weet zit het erop. Ik label de panelen zodat ik na het lijmen snel kan zien welk paneel op welke maat moet worden afgezaagd. Alles moet nu ongeveer een half uur drogen voordat ik de panelen uit de klemmen kan halen. Dat komt goed uit, want het is tijd om pauze te houden!

 

 

13:30 uur: het eindresultaat komt in zicht

Met een gevulde maag en vol energie kan ik weer verder aan mijn barnwood panelen. Eerst haal ik alles uit de klemmen en verwijder ik de lijmresten. Vervolgens zaag ik alle delen in de juiste maat en schuur ik de panelen op. Je ziet nu langzaam het eindresultaat tevoorschijn komen, mooi!

 

15:00 uur: de laatste puntjes op de i

Het is alweer 15.00 uur en ik ben helemaal zen van al het schuurwerk. Ik loop nog een laatste keer naar het kantoor voor een kopje koffie en dan neem ik gelijk de status van de bar met mijn collega door.

Als ik weer terug ben in de werkplaats is het tijd om alles in de lak te zetten. Het is heerlijk om te doen en je ziet het hout echt helemaal tot leven komen. Voor ik het weet is het 17.00 uur geweest. Nog een laatste blik op de glimmende panelen en het licht gaat uit. Morgen weer een nieuwe dag!

 

 


  • Maatwerk meubels
  • Persoonlijk contact
  • Showroom/werkplaats Rucphen
  • Online tracking systeem
  • Duurzaamheid voorop
  • Groothandel hout

Onze showroom is vandaag geopend